Wat is rosacea?

Rosacea is een genetisch bepaalde aandoening aan de bloedvaten. Bij rosacea zien we roodheid, uitgezette bloedvaatjes, bultjes, puistjes en ontstekingen. Bijna 20% van de vrouwen heeft last van rosacea. De diagnose is soms lastig te stellen omdat de verschijnselen van deze huidaandoening enorm kunnen variëren. Als de rosacea in een vergevorderd stadium is, zien we onderhuidse ontstekingen. Hierdoor word het vaak verward met acné terwijl het twee totaal verschillende huidaandoeningen zijn. Het komt meestal voor bij vrouwen, de oorzaak van rosacea is onbekend.

De 4 fases van rosacea

Rosacea kent verschillende fases, deze fases laten een verschillend huidbeeld zien.

Fase 1 pre rosacea – couperose kan een voorstadium zijn. Dit zijn verwijde bloedvaatjes vlak onder het huid oppervlak. Het bloed blijft er in achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Deze roodheid kan uren aanhouden. Soms kan er ook een prikkelend of pijnlijk gevoel ontstaan in de huid. Dit kan komen door bijvoorbeeld blootstelling aan kou, wind, warmte of door het gebruik van verkeerde cosmetica.

Fase 2 milde rosacea – dit is een milde vorm, er kunnen bultjes en puistjes ontstaan op de huid. De poriën worden in deze fase zichtbaar.

Fase 3 matige rosacea – er ontstaan grotere puistjes en dikke rode schijven. De huid wordt ruw en ook de contouren van het gezicht veranderen. Uiteindelijk kan de huid dik en pasteus worden. De bekendste vorm hier van is roodheid en een verdikking van de neus (Rhinopyma).

Fase 4 ernstige rosacea – Dit is het eindstadium van rosacea. Er kunnen oogklachten ontstaan zoals wazig zien, continue jeuk en een ‘zandkorrel’ gevoel.

Tip!Tijdens de winter krijgt je huid veel te verduren; wind, kou, neerslag. De verwarming staat lekker aan. Hierdoor is de luchtvochtigheid in huis laag, waardoor de huid meer vocht verliest. Maak tijdens de wintermaanden gebruik van rijkere en vollere producten voor je huid die meer vocht gaan vasthouden. En waar je huid heel blij van word is een luchtbevochtiger in huis.

Rosacea trigger

Er is geen echte oorzaak bekend voor rosacea. We weten dat het een chronisch  genetische bepaalde aandoening is aan de bloedvaten en dat het voornamelijk voor komt bij vrouwen. Wel kun je bepaalde ‘triggers’ vermijden om je huid zo min mogelijk te belasten.

Vermijd zoveel mogelijk histaminerijk voedsel. Als er namelijk te veel histamine is het bloed zit zetten de bloedvaten uit en word het weefsel dikker. Dit zorgt voor een opvlamming en je kunt hierdoor meer last ervaren.

Ook alcohol en hete dranken kunnen rosacea verergeren. Hete dranken veroorzaken temperatuurwisselingen in het lichaam. Alcohol zorgt indirect voor het toenemen van rosacea, het verwijdt de bloedvaten in de huid.

Zorg voor een eetpatroon dat rijk is aan

Eet zoveel mogelijk onbewerkte, verse en rauwe groenten

 • Vitamine A – zoals rode appels, rode paprika, wortels, pompoen, mango, eieren
 • Vitamine C – kiwi’s en zwarte bessen
 • Vitamine E – Groene bladgroenten, verse noten en avocado
 • Omega 3 – vette vis, avocado, cashewnoten, walnoten, amandelen, olijfolie, krill olie
 • Zink – Haver, zeevruchten, noten, pitten, eieren, zuurdesem- en speltbrood
 • Onverzadigde vetten – noten, verse en vette vis, koudgeperste olijfolie
 • Voldoende vezels – lijnzaad
 • Drink 1 a 2 kopjes brandnetelthee per dag – werkt zuiverend en draagt bij aan gunstige voedingswaardes

Vermijd zoveel mogelijk

 • Beperk de inname van gluten – brood, pasta, koekjes
 • Vermijd histaminerijk en histamine triggerende voeding en dranken – alcohol, harde kazen, specerijen, gerookt vlees, tomaten, aubergine, spinazie, aardbei, abrikoos, ananas, citrusvruchten, papaja, gedroogd fruit
 • Wees matig met (snelle) koolhydraten – snoep, gebak, ontbijtkoek, ijs, frisdrank, witte rijst, witbrood, witte pasta
 • Kijk uit met verzadigde vetten – vet vlees, volle melkproducten, volle kaas
 • Wees matig met alcohol – bier, wijn, sterke dranken
 • Pas op met cafeïne en theïne – koffie, thee, energydrank, ijsthee
 • Wees zuinig met zout – soepen, pizza’s, sauzen, hartige snacks. Gebruik bij voorkeur verse kruiden om je maaltijd op smaak te maken
 • Beperk lactose vormende producten – koemelk, kaas, yoghurt
 • Wees matig met scherpe kruiden en specerijen – kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, anijs, chili, cayennepeper, sambal, speculaaskruiden

 

Adviesplan

Stap 1 huidverbetering van binnenuit:

1a. Velvet Creamy Milk – deze zachte, romige emulsie is rijk aan voedende, antioxidatieve, huidverbeterende en beschermende ingrediënten.

1b. Velvet Mist – is een revitaliserende, verzachtende en verzorgende lotion.

 1. Illuminating Masq – is een intensief masker dan huidoneffenheden verwijdert en grove poriën en een doffe huid vermindert
 2. Calming Power – is een intensief herstellend serum. Beschermt en herstelt de rode en gevoelige huid en vermindert adertjes.
 3. Calming Senses – bied onmiddellijk verzachting, beschermt en herstelt de rode en gevoelige huid. Zorgt voor optimale celverbetering
 4. Relaxing Touch – is een intensief kalmerend, ontstressend en hydraterend masker voor de gevoelige en geïrriteerde huid.
 5. SPF 50 – is een zonnebrandspray die huidveroudering, huidverbranding, zonuitslag en vorming van pigmentatie tegen gaat en zorgt voor optimale hydratatie

Stap 2 huidverbetering van binnenuit:

 1. Skin Secure – Van belang voor de omega-vetbalans van het lichaam en de huidlagen
 2. Skin Defence – draagt bij aan het proces van celvernieuwing en ondersteunt en het herstellend vermogen van de huid

Stap 3 huidverbeterende behandeling:

Voor optimaal resultaat is het belangrijk om je huid te kalmeren, roodheid te verminderen en celvernieuwing te activeren met een óf meerdere van onze huidverbeterende behandelingen. Onze Rosacea behandeling is een behandeling waarbij we gebruik maken van Lymfedrainage. Dit is een zachte massage die de afvoer van afvalstoffen en lymfe verbetert, de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes stimuleert, de organen beter doet werken en de celvernieuwing bevordert.

De Rosacea behandeling bestaat uit:
– Uitgebreide reiniging
– Ampul
– Lymfedrainage
– Couperose/Rosacea masker

Tessa Looij