Pigmentatie

Wat is pigment?

Ons pigment (melanine) bevindt zich in pigmentkorrels die in pigmentcellen worden aangemaakt. Deze pigmentcellen bevinden zich in de basale laag van de opperhuid. Een van de functies van de huid – bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf – wordt onder andere door pigment verzorgd. Het pigment voorkomt namelijk dat ultraviolette stralen te diep in de huid doordringen.

Oorzaken van Pigementatie

De extreme manier waarop wij vandaag onze huid blootstellen aan zon, de toename van milieuvervuiling en het gebruik van parfum of producten die parfum bevatten in de zon, overmatig gebruik van zonnebank, het gebruik van antibiotica en het gebruik van hormonale middelen waaronder anticonceptie; maken dat onze pigmentproductie op hol kan raken.

Pigmentfoutjes kunnen onderverdeeld worden in tweeafwijkingstypen. Hyperpigmentatie – Er ontstaat een overdreven hoeveel melanine in de huid, er ontstaan donkere vlekken.
Depigmentatie – Het ontbreken van huidpigment waarbij lichte vlekken ontstaan en de melanine is verdwenen.

 

Tip!Gebruik 365 dagen per jaar een SPF 50 om je huid te beschermen tegen UV-A en UV-B stralen. Een factor beschermt niet alleen tegen beschadiging en zonverbranding maar het zorgt er ook voor dat je goed gevoed en gehydrateerd blijft. Waardoor je gezondere uitstraling hebt dan wanneer je geen factor gebruikt én klein plus puntje.. je zon gebruinde huid blijft langer aanwezig.

Soorten pigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatie
Bij verschillende huidaandoeningen die met ontstekingsverschijnselen gepaard gaan kunnen er donkere vlekken ontstaan. Dit word post inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Blootstelling aan zonnestralen maakt dit alleen nog maar erger.

 

Ouderdomsvlekken
Ook wel levervlekken of zonnevlekken genoemd. Ouderdomsvlekken komen veel voor, voornamelijk in het gezicht en op de armen en handen. Ze zijn gemiddeld een centimeter groot, duidelijk omrand en ontstaan meestal vanaf middelbare leeftijd. Ze hebben maar één oorzaak: overmatige bloostelling aan de zon. Vandaar dat ze vooral verschijnen op lichaamsdelen die vaak aan de zon worden blootgesteld. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd goedaardig, soms word een ouderdomsvlek kwaadaardig (huidkanker). De vlek is dan niet meer egaal van kleur maar grillig gepigmenteerd. Ga altijd naar de huisarts als een pigment of ouderdomsvlek veranderd van vorm en/of kleur.

 

Melasma
Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (melasma). Bij een zwangerschapsmasker ontstaan er grillig gevormde verkleuringen die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht en de hormoonhuishouding. Vaak vlammen ze op tijdens een zwangerschap maar ook het gebruik van de anticonceptiepil kan pigmentverstoringen veroozaken. Soms verdwijnen de vlekken na de zwangerschap, soms blijven ze.

 

Pigmentverstoring door medicatie
Een belangrijke groep pimentverstoringen ontstaat door gebruik van medicatie. Medicijn gerelateerde hyperpigmentatie is heel moeilijk te behandelen. Het hier om een breed type van hyperpigmentatie die op het lichaam dat het hele lichaam kan aantasten.

 

Vitiligo (depigmentatie)
Er zijn ook aandoeningen waarbij er in plaats van te veel, juist te weinig pigment is. Bij Vitiligo zien we lichte vlekken op de huid. Het ontbreken van pigment op bepaalde plekken op de huid is erg vervelend. Er zijn weinig behandel methoden voor Vitiligo.

 

 

Adviesplan

Stap 1 huidverbetering van binnenuit:

1a. Velvet Creamy Milk – deze zachte, romige emulsie is rijk aan voedende, antioxidatieve, huidverbeterende en beschermende ingrediënten

1b. Illuminating Mist – is een intensieve hydraterende lotion die celvernieuwing stimuleert

2. Microdermabrasion Polish – is een intensieve scrub crème egaliseert en verfijnt de structuur van de huid. Vermindert lijntjes, grove poriën en littekens

3. Illuminating Skin Peel 10% – is een intensieve peeling voor celverbetering en DNA-bescherming

4. Energetic Dream -zorgt voor verjonging, vitaliteit, optimale versteviging en een stralende, egale teint. Innovatief complex tegen verkleuringen en pigmentvlekken

5. Illuminating Masq – is een intensief masker dan huidoneffenheden verwijdert en grove poriën en een doffe huid vermindert

6. SPF 50 – is een zonnebrandspray die huidveroudering, huidverbranding, zonuitslag en vorming van pigmentatie tegen gaat en zorgt voor optimale hydratatie

Stap 2 huidverbetering van binnenuit:

1. Skin Balance – Voedt en verbetert de barrièrefunctie en zorgt voor het behoud van een gezonde huid structuur

2. Skin Protect – beschermt tegen Uv-straling, verhoogt de huidweerstand en stimuleert huidvernieuwing
3. Skin Base – versterkt bindweefsel, haren en nagels. Zorgt voor een stevige huid en strakke lichaams- en gezichtscontouren

Stap 3 huidverbeterende behandeling:

Voor optimaal resultaat is het belangrijk om je huid te hydrateren, activeren en te beschermen met een óf meerdere van onze huidverbeterende behandelingen. De Dermapen 4 is de perfecte behandeling om pigmentatie aan te pakken. Bij een Dermapen behandeling word het natuurlijk herstel/wondgenezingsproces in de huid geactiveerd, hiermee stimuleren wij de keratinocyten en fibroblasten in de huid tot de aanzet van huidverbetering/verjonging. Actieve groei en helende factoren komen vrij en fibroblasten gaan zich vermenigvuldigen zodat die zorgen voor een versnelde aanmaak van collageen en elastine. Hierdoor worden huidproblemen zoals hyperpigmentatie, littekens, lijntjes etc. aangepakt. Het is belangrijk dat we 2 weken voor behandeling plaats vind een uitgebreid intake en adviesgesprek plannen. Deze behandeling is zeer intensief en hierdoor niet voor iedere huid geschikt. Tijdens het intake gesprek kijken we of dit de juiste behandeling is voor jou.

De Dermapen behandeling bestaat uit:

Intake gesprek
Reiniging
Microneedling inclusief intensieve huidstimulerende serums
Masker
Monstertjes. Producten om de huid op de juiste manier thuis te verzorgen vlak na de behandeling

Je kunt deze behandeling ook afwisselen met een fruitzuur peeling. Een fruitzuurpeeling verweekt de bovenste laag van de huid. Doordat de dode huidcellen niet meer samen plakken, gaat de huid versneld afschilferen. Fruitzuren zijn de meest effectieve peelingen die dode huidcellen afstoten, om plaats te maken voor nieuwere en gezondere cellen. Fruitzuren dringen in de huid en stimuleren de snelheid van het vernieuwen van de huidcellen.

Tessa Looij