Wat is acné?

Acne wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie, ontsteking van de huid door de aanwezigheid van bacteriën en abnormale verhoorning van de bovenste hoorncellen. Door deze drie oorzaken aan te pakken kan acne worden vermindert en soms zelfs verdwijnen. Met een juist adviesplan: huidverbeterende behandeling, huidverbetering van buitenaf en huidverbetering van binnenuit kunnen de oorzaken tegelijkertijd worden behandeld.

Het ontstaan van acné

Acne ontstaat in de talgklierfollikels. Door androgene hormonen worden talgklieren groter. Ze gaan meer talg produceren, de hoornlaag van de huid wordt dikker en hierdoor raken talgklieren sneller verstopt. Bij acné is er een overmaat aan hoorncellen en talg. Dit hoornmateriaal wordt samen met het talg afgevoerd. Bij acné is er een te veel aan hoorncellen en talg waardoor er een verstopping ontstaat, er ontstaat een comedo, ook wel bekend als de mee-eter.

Op de huid leven miljoenen bacteriën. Deze bacteriën vormen samen de huidflora. Ze zijn normaal gesproken onschuldig en zelfs erg nuttig, toch kunnen bepaalde bacteriën een oorzaak zijn van een aantal huidaandoeningen zoals acné. Bij iedereen leeft de Propioni bacterie op de huid. Deze bacterie leeft in de talgklierfollikel en leeft van vetzuren die voorkomen in talg. Bij verstopping van de talgklier zal deze bacterie zich uitgebreid vermenigvuldigen en kan een ontsteking veroorzaken. Een veel voorkomende acné is dat de comedo gaat ontsteken. Hierdoor ontstaan pustels en papels.

Oorzaken van acné

Er zijn verschillende triggers die acné kunnen veroorzaken maar de grootste veroorzaker zijn toch vaak onze hormonen. In de puberteit worden door toename van mannelijke en vrouwelijke hormonen de talgklieren gestimuleerd om meer talg aan te maken. Het verstoorde evenwicht tussen de hormonen kan er voor zorgen dat er acné ontstaat. Ook door menstruatie, zwangerschap, overgang en stress kan de hormoonbalans worden verstoord met acné tot gevolg. Stress heeft ook invloed op ons hormoonstelsel, daarmee dus ook op de talgproductie. Acné is stress gerelateerd, het niet direct tot acné maar het wel verergeren. Ook op plekken waar je veel transpireert of de kleding over je huid schuurt kan irritatie geven en kan zich acné gaan vormen. Wist je dat een verkeerd voedingpatroon funest kan zijn voor je huid? Veel voedingsmiddelen bevatten stoffen waardoor er acné kan ontstaat of kan verergeren. Daarom gaat een adviesplan bij ons altijd in combinatie met een huidverbetering van binnenuit plan.

Tip!Zuivel heeft een negatief effect op de huid en op de darmflora! Je darmen raken uit balans en dit is ook weer terug te zien op de huid. Het is daarom ook verstandig om te letten op je zuivel inname! Misschien een fijne vervanger zoals kokosyoghurt, havermelk of geiten kaas? Gebruik geen soja, hier zitten veel hormonen in.

Soorten acné

Acné Vulgaris – Dit is de meest voorkomende vorm van acné. Deze vorm kan voorkomen in het gezicht, hals, rug en borst.

Comedonen acné – Je hebt een black head, dit is een open comedo grijs of zwart van kleur en is gemakkelijk te verwijderen. Je hebt ook een white head, dit is een verstopping van talg en bacteriën. Hij is wit van kleur en kan alleen verwijderd worden nadat er een kleine opening is gemaakt met een steriele naald.

Acné Conglobata – Dit is de meest ernstige vorm van acné. Dit kan voorkomen in het gezicht, maar voornamelijk in de nek, schouders en rug. Genezing gaat meestal gepaard met veel litteken vorming. Het is dan ook echt van belang het juiste adviesplan op te volgen. Meestal gaat behandeling onder begeleiding van een dermatoloog of arts in combinatie met sterke medicatie.

 

Adviesplan

Stap 1 huidverbetering van buitenaf:

1a. Rise & Shine Cleanser – reinigt de vette en onzuivere huid en poriën intensief

1b. Illuminating Mist – is een intensieve hydraterende lotion die celvernieuwing stimuleert

  1. Microdermabrasion Polish – is een intensieve scrub crème egaliseert en verfijnt de structuur van de huid. Vermindert lijntjes, grove poriën en littekens
  2. Illuminating Skin Peel 10% – is een intensieve peeling voor celverbetering en DNA-bescherming
  3. Rebalancing Spirit – brengt de gestreste, gecombineerde en vette huid in balans
  4. Illuminating Masq – is een intensief masker dan huidoneffenheden verwijdert en grove poriën en een doffe huid vermindert
  5. SPF 50 – is een zonnebrandspray die huidveroudering, huidverbranding, zonuitslag en vorming van pigmentatie tegen gaat en zorgt voor optimale hydratatie

Stap 2 huidverbetering van binnenuit:

  1. Skin Secure – Van belang voor de omega-vetbalans van het lichaam en de huidlagen
  2. Skin Clear – remt de ontstekingsgevoeligheid, ondersteunt de lever en versterkt de barrièrefunctie van de huid.

Stap 3 huidverbeterende behandeling:

Voor optimaal resultaat is het belangrijk om je huid te zuiveren en te activeren met een óf meerdere van onze huidverbeterende behandelingen. Onze Acné behandeling is een behandeling waarbij we gebruik maken van verschillende behandel technieken. Doordat wij gebruik maken van de verschillende huidverbeterende behandeltechnieken binnen één behandeling, behalen we snel en maximaal resultaat.

De Acné behandeling bestaat uit:
Uitgebreide reiniging
Reinigend masker
Ampul
Plaatselijk gebruik maken van fruitzuren/bindweefsel massage/microdermabrasie
Onzuiverheden verwijderen

Tessa Looij